Blog
Pekerjaan
Maklum balas
Rujuk kepada kawan

Carta di bawah menunjukkan soalan yang paling biasa diajukan oleh pemilik enjin Detroit Diesel® 6V53 semula jadi ketika cuba menyelesaikan masalah mengapa enjinnya kurang berfungsi. Ia mengkategorikan kawasan kemungkinan kerosakan, penyebab dan tindakan yang disyorkan agar mesin Detroit Diesel® yang baru, dibina semula atau digunakan kembali berfungsi dengan baik. Carta akan memberi anda keyakinan ketika bercakap dengan mekanik mesin Detroit Diesel® anda atau memesan bahagian. Sebagai panduan rujukan ringkas sahaja, carta tidak boleh dianggap sebagai pengganti penggunaan manual operasi atau servis Pemilik semula jadi mesin Detroit Diesel® 6V53 anda.

Klik Di Sini Untuk Menghantar Panduan Percuma Ini

MASALAH

ALASAN YANG MUNGKIN

SEMAK

Enjin tidak akan dinyalakan Kekurangan pengambilan udara atau pengambilan udara yang terhad
Poros peniup patah
Pakai blower yang sudah usang
Pam bahan api rosak
Permulaan yang rosak
Bateri habis
Tekanan belakang ekzos tinggi
Asap hitam keluar dari enjin Penyuntik yang rosak
Bahan bakar tercemar
Bahagian silinder yang rosak atau usang
Enjin berlebihan
Intercooler atau aftercooler yang salah (hanya untuk enjin turbo)
Asap putih keluar dari enjin Cincin omboh patah
Set cincin yang dipasang dengan tidak betul
Penyuntik yang rosak
Kualiti atau gred bahan api
Tempoh terbiar yang lama
Batang tolak yang patah atau bengkok
Penyuntik atau gabenor diselaraskan dengan tidak betul
Tekanan minyak enjin rendah Air di dalam kuali minyak enjin
Bahan bakar dalam kuali minyak enjin
Penyejuk minyak yang rosak
Enjin berlebihan
Crankcase terlalu banyak
RPM enjin rendah Penyuntik berfungsi dengan tidak betul
Penentukuran gabenor
Hai mesin RPM Penentukuran gabenor
Panas enjin Pam air tawar rosak
Pam air mentah yang rosak (hanya mesin marin)
Termostat atau meterai termostat yang rosak
Radiator atau penukar haba yang tersumbat (hanya mesin marin)
Asap kelabu keluar dari enjin Tempoh terbiar yang lama
Intercooler atau aftercooler yang rosak (hanya untuk enjin turbo)
Pengambilan udara yang terhad
Penyuntik yang rosak
Bahan bakar tercemar
Seal blower atau turbocharger bocor
Geartrain membuat bising Paras minyak rendah
Aksesori berdasarkan enjin
Kerosakan galas utama atau rod

Detroit Diesel 6V53 Maklumat Berguna

Kami mempunyai bahagian Detroit 6V53 dengan harga murah. Sama ada anda memerlukan bahagian kecil, atau barang yang lebih berat, kami boleh mendapatkannya dengan pantas. Laman web kami menjadikan pesanan mudah dan cepat. Di Diesel Pro, kami yakin dapat menjual alat ganti berkualiti tinggi yang boleh anda percayai, dengan harga yang berpatutan. Apabila anda membeli dari kami, anda boleh yakin bahawa anda akan mendapat bahagian yang siap digunakan. Itulah sebabnya kami menyokong produk kami dengan jaminan industri satu tahun untuk bahagian baru, dan polisi pengembalian 30 hari untuk barang yang tidak digunakan. Cubalah kami hari ini, dan anda akan melihat bahawa kami adalah sumber terbaik untuk bahagian dalam talian.

Untuk memastikan bahawa ini adalah mesin anda, cari nombor model, yang terletak di piring berhampiran bahagian atas mesin. Nombor siri akan menjadi nombor lapan digit yang akan bermula dengan 5, menandakan ia adalah mesin siri 53. Dua digit seterusnya menandakan bilangan silinder. Untuk enjin ini, nombor model akan selalu bermula dengan 506, dan contoh nombor model penuh adalah 5063-5200. Untuk menentukan sama ada anda mempunyai enjin turbo, atau enjin semula jadi, lihat digit keenam. Mesin turbocharged akan mempunyai 3. Sebagai contoh, 5063-5300 akan menjadi mesin Turbocharged.

Sekiranya anda menemui nombor siri, nombor tersebut akan mempunyai nombor 6D, seperti 6D12345. Meskipun jarang terjadi, beberapa mesin Detroit 6V53 dibuat untuk pasar Brazil, dan ini mempunyai nombor siri yang dimulai dengan DB, seperti DB7186.


Maklumat dan Spesifikasi Umum

Enjin ini mempunyai perpindahan 5.22 liter dan merupakan enjin 2 kitaran, 6 silinder dengan 4 galas utama. Nisbah mampatan adalah 17: 1 untuk enjin standard atau 21: 1 untuk enjin semula jadi. Enjin ini digunakan dalam traktor, generator, enjin kapal dan banyak lagi, dan kadang-kadang dipanggil GM 6V53 atau V6-53 Detroit Diesel.

Sistem penyejukan menahan 3.5 gelen, atau 13.2 liter.

Bergantung pada penggunaan, suhu penyejuk mestilah dalam julat ini:

• Penggunaan industri, antara 170-187 darjah F pada 2500 RPM.

• Untuk penggunaan Kenderaan, antara 180-197 darjah F pada 2600 RPM.

• Untuk kegunaan laut (kecuali dengan Penyuntik N70): Antara 160-185 darjah F pada 2800 RPM.

• Penggunaan laut dengan penyuntik N-70 akan sedikit lebih tinggi: 170-185 darjah F pada 2800 RPM. Untuk

Berikut ini memberikan tekanan dan suhu minyak pelincir untuk operasi yang selamat:

• Penggunaan Laut pada 2800 RPM: Tekanan normal adalah 40-60 PSI, dengan minimum 32 PSI diperlukan. Suhu hendaklah antara 205 hingga 235 darjah F.

• Penggunaan Industri pada 2500 RPM: Tekanan normal adalah 40-60 PSI, dengan minimum 36 PSI diperlukan, dan suhu antara 200 hingga 235 darjah F.

• Penggunaan kenderaan pada 2600 RPM: Tekanan normal ialah 40-60 PSI dengan minimum 36 PSI. Suhu harus sama dengan mesin industri, antara 200 hingga 235 darjah F.

Untuk voltan sistem 12V, gunakan bateri dengan minimum peringkat bateri 1250 (berdasarkan amp engkol dingin, atau CCA.) Untuk voltan sistem 24V atau 32V, gunakan bateri dengan CCA minimum 625. Gunakan ini nilai untuk memastikan mesin anda engkol dengan betul semasa memulakan.


Detroit 6V53 Tork dan Kuasa Kuda

Spesifikasi daya kilas dan tenaga kuda berdasarkan ketinggian 500 kaki dengan suhu udara 85 darjah Fahrenheit.

• Dengan penyuntik N40, torknya antara 394 lb ft pada 1400 RPM hingga 322 lb ft pada 2800 RPM. Kuasa Kuda adalah antara 112 BHP pada 1500 RPM dan mempunyai maksimum 172 BHP pada 2800 RPM.

• Untuk enjin laut, dengan penyuntik N50, tenaga kuda poros pemacu tenaga adalah antara 30 SHP pada 1500 RPM dan 197 SHP pada 2800 RPM. Penggunaan bahan bakar untuk enjin laut berkisar antara 2.5 gelen per jam pada 1500 RPM dan 12 gelen per jam pada 2800 RPM.


Memulakan Diesel Detroit 6V53 yang Telah Di Storan

Detroit 6V53 akan bertahan selama bertahun-tahun. Ramai pelanggan kami telah menyebut bahawa mereka akan menyimpan enjin mereka dari semasa ke semasa, seperti generator yang tidak digunakan pada musim panas. Di sini kita mempunyai senarai semak umum untuk menghidupkan enjin yang sudah lama tidak digunakan.

Langkah Pertama: Keluarkan apa sahaja yang meliputi pengambilan udara, tangki bahan bakar, saluran keluar ekzos. Pastikan semua pengambilan tidak terhalang.

Langkah Kedua: Pastikan takal berfungsi dan dapat bergerak.

Langkah Ketiga: Tiriskan minyak pengawet dari mesin dan ganti palam pembuangan. Isi dengan minyak pelincir gred yang betul. Isi tangki bahan bakar dengan bahan bakar Diesel gred yang betul.

Langkah Keempat: Dengan semua saluran pembuangan ditutup, isi unit dengan air lembut atau air lembut dengan anti beku, bergantung pada sama ada anda tinggal di kawasan yang lebih sejuk.

Langkah Lima: Pasang bateri

Langkah Enam: Hembuskan debu atau serpihan dari pengambilan udara, dan pastikan bahawa ia tidak basah, untuk mengelakkan air bercampur dengan bahan bakar.

Langkah Ketujuh: Tetapkan injap tutup udara ke posisi terbuka atau tetapkan semula. Letakkan pemutus litar ke kedudukan mati. Tekan butang pendikit dan putar kawalan pendikit berlawanan arah jam ke kedudukan antara larian dan berhenti.

Langkah Kelapan: Tekan suis permulaan. Pastikan untuk menunggu dan biarkan enjin sejuk jika tidak menyala dalam masa 30 saat. Jangan tekan suis pemula lagi semasa motor starter berputar.


Cara Melakukan Penyesuaian

Pastikan Detroit 6V53 anda berjalan seperti baru, dengan memberikan penyesuaian secara berkala. Ikuti garis panduan umum di bawah. Dengan prosedur apa pun, pastikan untuk menandai dengan teliti dari mana barang dikeluarkan, dan ini hanya boleh dilakukan oleh orang yang sudah berpengalaman bekerja dengan mesin Diesel.

Langkah Pertama: Saat mesin dalam keadaan dingin, letakkan tuas kontrol kecepatan gabenor di posisi siaga, dan pasang tuas berhenti di posisi berhenti, jika mesin Anda memiliki satu.

Langkah Kedua: Bersihkan kotoran atau serpihan dari penutup rocker dan keluarkan. Kemudian putar poros engkol sehingga pengikut penyuntik benar-benar tertekan pada silinder yang anda periksa.

Langkah Ketiga: Longgarkan lengan goyang injap ekzos. Letakkan alat pengukur 0.026 antara hujung satu batang injap dan jambatan lengan rocker.

Langkah Keempat: Laraskan rod tolak untuk mendapatkan tarikan lancar dengan alat pengukur.

Langkah Kelima: Setelah mengeluarkan alat pengukur, pegang rod tolak dengan kunci pas 5/16 inci. Kencangkan mur kunci dengan sepana setengah inci.

Langkah Enam: Periksa semula pelepasan dan sesuaikan jika perlu.

Langkah Ketujuh: Hidupkan mesin dan biarkan hingga suhu operasi normal, iaitu antara 160 hingga 185 darjah Fahrenheit. Sekiranya pelepasannya betul, pengukur 0.24 inci harus melewati antara hujung satu batang injap dan jambatan lengan rocker.


Bahagian Laut

Kami bangga telah menyediakan alat ganti berkualiti tinggi untuk Detroit Diesel 6V53, terutama bagi mereka yang bekerja di kapal atau di sekitar kapal. Ini adalah keistimewaan kami dan terus berusaha untuk melayani pelanggan ini. Sebilangan besar bahagian kami berfungsi dalam pelbagai aplikasi, sama ada di darat, atau di kapal. Walau bagaimanapun, kami mempunyai beberapa produk dan bahagian yang dibuat khas untuk aplikasi laut. Oleh itu, jika anda mencari Bahagian Laut, anda telah datang ke tempat yang tepat. Sila pilih dari bawah untuk melompat ke bahagian tertentu.

Pam Laut Detroit yang dibina semula

Pam Laut Detroit Baru

Tandas Laut, Penggera, Sirene, dan lain-lain.


Kategori Popular

Sekiranya anda perlu mengunjungi kami untuk bahagian lain, pastikan untuk melihat kategori bahagian terlaris kami yang lain:

Klik Di Sini Untuk Kembali Ke Kategori 6V53


+
URL Copied Send Quote